جایگاه ورمی کمپوست در کشاورزی ارگانیک
در مطالب قبلی راجع به کشاورزی ارگانیک یا طبیعی و یا آلی، صحبت کردیم و اهمیت آن را دریافتیم. اما بگذارید ببینیم که جایگاه ورمی کمپوست در کشاورزی ارگانیک کجاست و اصلاً ورمی کمپوست چه نقشی در کشاورزی طبیعی دارد؟
تعاریفی که برای کشاورزی طبیعی در نظر گرفته شده است، حیطهی وسیعی را شامل میشوند. ولی در نهایت باید گفت دارای قراردادهایی است که در بیشتر مواقع یکسان هستند. این قراردادها شامل عدم استفاده از کودهای مخرب، سموم شیمیایی، آفتکشها و علفکشها و … است. به طور کلی این قراردادها شامل موارد زیر است:
- کشت مخلوط
- کود سبز
- مالچهای زیستی
- تناوب زراعی
- شخم کم عمق
- استفاده از عناصر غذایی مکملهای مجاز
- استفاده از بقایای گیاهی و دامی
- تغذیه موجودات مفید خاکزی مانند کرم خاکی
- گیاهان پوششی
- پودر سنگهای سیلیکات برای قلیایی سازی خاک
همانطور که مشاهده میکنید، یکی از این موارد کود سبز است که نقش اساسی را در پیشبرد اهداف کشاورزی پایدار به عهده دارد. منظور از کود سبز، کودی است که به محیط زیست و سلامت انسان خدشهای وارد نکند و سبب ایجاد شرایطی پایدار و سالم برای آیندگان این کرهی خاکی شود.
یکی از بهترین کودهای سبز، کود ورمی کمپوست یا کرم پوسال است که تولید آن در حال گذراندن دوران رشد خود است. بدین ترتیب در آیندهای نزدیک میزان مصرف آن به دلیل عرضهی بالا و همچنین کاهش قیمت، به شدت افزایش خواهد یافت. به همین دلیل فرصت خوبی برای سرمایه گذاری روی این نوع طرحها میباشد.
حتی مورد “تغذیه موجودات مفید خاکزی مانند کرم خاکی” هم بیربط با ورمی کمپوست نیست. میدانیم که در طبیعت این کرمها به صورت خودکار اقدام به بارورسازی، افزایش جذب و حاصلخیزی خاک میکنند. به دلیل مصرف کودهای شیمیایی و سموم مختلف، این کرمها در زمینهای کشاورزی نابود شده و کیفیت محصول کاهش شدیدی پیدا کرده است.
ولی باید دوباره شرایط را برای زیست این موجودات مهم فراهم کرد تا به صورت درون زمینی، اقدام به تولید کرم پوسالی کنند که برای آن پولی پرداخت نمیشود. دستکاری در طبیعت همیشه تبعات بدی در پی داشته است که به دلیل دید کوتاه ما آدمها نمیتوانیم انتظارات آنچنانی داشته باشیم. بهترین کار این است که به طبیعت اعتماد کنیم و راهکاری که او به ما ارزانی داشته است را برگزینیم.